“Dünya Su Günü’nde İklim Krizi ve Edirne” Sempozyumu

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve üniversitemizin de paydaşı olduğu 20.03.2025 tarihinde düzenlenen ve “Dünya Su Günü’nde İklim Krizi ve Edirne” başlıklı sempozyum, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Seminer Salonu’nda gerçekleştirilmiştir. Dünya Su Günü sebebiyle düzenlenen etkinliğe, Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Belediye Başkan Yardımcıları Cenk Ergüden ve Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağlamışlardır.
Küresel iklim değişikliğinin 1970'li yıllardan itibaren tartışılmaya başlandığı, devletlerin 1990'lı yıllarda bu konuda çeşitli uluslararası anlaşmalara imza attığı ve bu bağlamda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne dikkat çekilmiştir. İklim krizinin etkilerinin Edirne özelinde de net şekilde görüldüğü ve bu sorunun çözülmesi için kentin tüm paydaşlarıyla birlikte ele alınması gerektiği ifade edilmiştir.
İklim krizi ve Edirne kentini konu alan farklı sunumların gerçekleştirildiği sempozyumda Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Beste Karakaya Aytin’in oturum başkanlığında bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Sergun Dayan “Kurakçıl peyzaj” stratejileri ile su kullanımı ve tasarrufunun peyzaj mimarlığındaki yeri ve önemine dikkat çekerken, Dr. Öğr. Üyesi Nilay Mısırlı “Suyun etkin kullanımı” konusunda kent ölçeğinde suyun etkin nasıl kullanılabileceğini Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesin’de yapılan çalışma üzerinden somutlaştırmıştır. Araş. Gör. Didem Kavuran ise “Yeşil altyapı sistemleri” ile kent ve mahalle ölçeğinde yeşil altyapı sistemleri ile yer altı sularını besleyen ve doğal su döngüsüne katkıda bulunan sistemlere ve örneklerine yer vermiştir. Bölümümüz öğretim üyelerinden ve ÇEVSAM müdürü Doç. Dr. Emel Baylan’ın oturum başkanlığında bir sonraki oturum gerçekleştirilmiştir.
İklim değişikliği, plansız şehirleşme, ormanların yok edilmesi ve doğal kaynakların aşırı tüketimi gibi faktörlerin suyun kalitesini tehdit ettiğinin altı çizilen sempozyum, kapsayıcı katılımı teşfik eden ve tüm paydaşları ile suyun hayatımızdaki yeri ve önemine toplum farkındalığının yaratılması ve bilincin artırılması açısından oldukça önemlidir.
Sempozyuma katılan öğretim elemanlarımızı tebrik ederiz.

Ek Resimler
Bu içerik 20.03.2025 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.