5. EDİRNE AÇIKHAVA AMFİSİ GELECEĞİN MİMARLARINI YETİŞTİRİYOR KÜLTÜR MİRASI ÇALIŞTAYI (09-16.10.2023)

2017 yılında “Edirne Açıkhava Amfisi Geleceğin Mimarlarını Yetiştiriyor” felsefesi ile başlayan ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından her yıl farklı tema ile düzenlenen Kültür Mirası çalıştaylarının beşincisi 9 – 16 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Edirne’nin kültür mirasını, farklı ülke ve şehirlerden gelen Mimarlık Fakültesi öğrencilerine tanıtmayı hedefleyen çalıştayın bu yılki teması “Risk Altında Kültür Mirası” olarak belirlenmiştir. Sayısı ve şiddetinde artış görülen doğa kaynaklı afetler, iklim değişikliği etkileri, yangın, vandalizm, ihmal, terk, çatışma, savaş ve diğer insan kaynaklı olaylara bağlı olarak kültürel mirasın risklerinin arttığı gerçeğinden yola çıkılarak kapsamı belirlenen çalıştaya Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı ve İç Mimarlık bölümlerinden 45 öğrenci katılmıştır.  

Çalıştay kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Uzun, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Güler, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Dr. Aylin Akçabozan Taşkıran, İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Aysel Tarım ve Trakya Üniversitesi’nden Dr. Banu Gökmen Erdoğan kültürel mirasın risklerine yönelik seminerler vermişlerdir. Çalıştayın ilk 2 gününde gerçekleştirilen teknik alan gezilerinde ise Trakya Üniversitesi’nen Dr. Öğr. Üyesi Tülay Canıtez, Dr. Öğr. Üyesi Esin Benian, Dr. Öğretim Üyesi Selin Arabulan ve Dr. Tuba Hatipler Çibik tarafından Edirne’nin kültürel mirasına yönelik kapsamlı bilgilendirmeler yapılmıştır.

Çalıştay kapsamında 4 ayrı atölye grubu oluşturulmuştur. Doç. Dr. Filiz Umaroğulları, Doç. Dr. Duygu Çay, Doç. Dr. Armağan Eke, Doç. Dr. Beste Karakaya Aytin, Dr. Öğr. Üyesi Aslı Akyıldız, Dr. Öğr. Üyesi Gildis Tachir, Dr. Öğr. Üyesi Selin Arabulan ve Dr. Bilge Ataç Özsoy yürütücülüğünde çalışan öğrenciler hazırladıkları poster, maket, video ve broşürlerle Edirne’nin kültürel mirasına yönelik risklere dikkat çekmeyi ve kültürel mirası tehdit eden risklere karşı hazırlıklı olma konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamışlardır. 

16 Ekim 2023 tarihinde Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Özgüven’in katıldığı çalıştay kapanış töreni ve sergi açılışı sonrasında çalıştay kapsamında görev alan akademisyenlere ve öğrencilere belgeleri verilmiştir.
Ek Resimler
Bu içerik 16.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 98 kez okundu.